Filmsupport – utvecklas med minsta möjliga krångel

När ett företag bestämt sig för att producera mer film in-house kan de vara säkra på en sak: man kommer att stöta på problem och kunskapsbehov. Därför lanserar vi en modell för hur vi ska kunna ge Filmsupport så enkelt och smidigt som möjligt.

Bara ett fåtal organisationer har råd att ha egna anställda filmproffs som kan utbilda, lösa problem och svara på frågor. Med Videoakademins avtal för Filmsupport ska den hjälpen funka lika friktionslöst som om expertisen fanns internt i företaget.

Så funkar det

Företaget köper ett antal timmar i klump – 10, 20 eller 40. Timmarna kan utnyttjas i det syfte och i den takt som företaget själv önskar. Förutom direkta utbildningsinsatser, kan avtalet även omfatta planerade strategisamtal, feedbacksamtal, hjälp att välja utrustning och teknisk support.

Avtalet ger företaget möjlighet att få ett snabbspår till kvalificerad rådgivning kring problem som dyker upp. I vår pool av expertis finns ett tiotal yrkesaktiva film- och TV-proffs med överlappande kompetenser. Misslyckas vi att ge hjälp inom 24 timmar blir rådgivningen gratis. Efter varje uttag får kunden ett mejl som beskriver hur mycket tid som tagits ut och hur mycket som finns kvar.

Hör av dig om du vill veta mer!